Ghid de montare panouri fotovoltaice pe casa sau rulota

sistem-fotovoltaic-monofazat-premium-5kw-cu-panouri-sunpower-3ac-cu-microinvertor-inclus

Panourile fotovoltaice sunt solutia ideala pentru a economisi energie electrica si a reduce factura la curent, fie ca le montezi pe casa ta sau pe rulota. In acest ghid vei gasi toate etapele necesare, de la alegerea panourilor potrivite, pana la instalare si conectare.

Alegerea panoului fotovoltaic potrivit

Indiferent daca montezi panouri solare pe o casa sau pe o rulota, alegerea modelului corect este esentiala.

  • Puterea panoului: Daca instalezi panourile pe casa, calculeaza necesarul de energie al locuintei. In general, sistemele pentru acoperisurile caselor au nevoie de mai multe panouri, cu puteri de 250-400W. In schimb, pentru o rulota, unul sau doua panouri de 100-200W pot fi suficiente pentru echipamente de baza.
  • Tipul panourilor: Monocristalinele sunt mai eficiente, in timp ce panourile policristaline sunt mai accesibile si sunt o optiune buna daca spatiul nu este o problema.
  • Dimensiunea: Verifica daca ai suficient spatiu pe acoperisul casei sau al rulotei, tinand cont si de spatiul necesar intre panouri pentru racire si ventilare.

Iti venim in ajutor cu o gama larga de panouri fotovoltaice. Click aici pentru detalii.

Stabilirea locului si a inclinarii optime pentru montare

Locul si unghiul de montaj influenteaza performanta panourilor:

  • Pe casa: Alege partea acoperisului care beneficiaza de cea mai mare expunere solara, de preferinta orientata spre sud. Unghiul ideal al panourilor solare variaza in functie de locatie, dar pentru zonele temperate este între 30° si 45°.
  • Pe rulota: Monteaza panourile intr-o zona deschisa, ferita de antene si trape. Acoperisul rulotei fiind plat, foloseste un suport reglabil pentru a ajusta unghiul panoului în functie de pozitia soarelui.

Montarea suporturilor pe acoperis

Suporturile panourilor sunt esentiale pentru stabilitate.

  • Forajul si fixarea: Fixeaza suporturile pe acoperisul casei sau rulotei, dupa ce ai marcat punctele pentru foraj. Foloseste un burghiu potrivit si aplica un sigilant rezistent la apa in jurul fiecarei gauri pentru a preveni infiltrarea apei.
  • Tipul suporturilor: Pe acoperisul casei, se folosesc adesea sine pe care se monteaza mai multe panouri. Pe rulota, suporturile individuale sunt mai comune pentru a mentine flexibilitatea de ajustare a fiecarui panou.

Montarea panoului fotovoltaic pe suporturi

Dupa ce suporturile sunt instalate, panourile pot fi montate:

  • Ajustarea panoului: Fixeaza panourile pe suporturi si asigura-te ca sunt bine stranse si stabile. Este important ca, mai ales in cazul rulotei, panourile sa fie securizate pentru a rezista vibratiilor.
  • Verificarea unghiului: Ajusteaza unghiul pentru a obtine o captare solara optima. Pe casa, unghiul este fixat o data; in schimb, pe rulota poti regla în functie de pozitia soarelui.

Cablarea panoului catre controlerul de incarcare

Controlerul de incarcare regleaza fluxul de energie de la panou catre baterie, protejand-o de supraincarcare.

  • Montarea cablurilor: Traseaza cablurile de la panou la interiorul casei sau rulotei. Pe o casa, treci cablurile prin conducte rezistente la intemperii. Pe o rulota, este esential sa folosesti o conducta pentru a proteja cablurile de miscare si uzura.
  • Conectarea la controler: Conecteaza cablurile de la panou la terminalele de intrare ale controlerului de incarcare. Controlerul trebuie montat intr-o zona usor accesibila, dar ferita de apa si praf.

6. Conectarea controlerului de incarcare la baterie

Urmatorul pas este sa conectezi controlerul la bateria de stocare.

  • Tipul bateriei: O baterie de tip AGM sau LiFePO4 este recomandata pentru rulote datorita duratei lungi de viata si capacitatii de descarcare profunda. Pe o casa, in functie de dimensiunea sistemului, poti folosi mai multe baterii.
  • Conectarea la baterie: Leaga cablurile de iesire de la controler la baterie, respectand polaritatea (pozitiv si negativ). Verifica si fixeaza conexiunile pentru a preveni scurtcircuitul.

Conectarea bateriei la invertor pentru alimentare la 220V

Pentru a folosi curentul generat de panouri la echipamentele de uz casnic, vei avea nevoie de un invertor care converteste curentul continuu (DC) in curent alternativ (AC).

  • Montarea invertorului: Alege un loc accesibil si bine ventilat pentru invertor. In cazul unei rulote, asigura-te ca invertorul este fixat bine pentru a nu se deplasa in timpul condusului.
  • Conectarea invertorului la baterie: Conecteaza cablurile de la invertor la bornele bateriei. Pentru case, invertoarele sunt de obicei conectate la tabloul de distributie, iar pentru rulote se poate folosi o priza dedicata pentru echipamentele ce necesita 220V.

Testarea sistemului fotovoltaic

Dupa finalizarea montajului, verifica sistemul pentru a te asigura ca functioneaza corect.

  • Monitorizarea controlerului: Pornind controlerul de incarcare, vei vedea daca panoul produce energie si daca bateria se incarca corespunzator.
  • Verificarea invertorului: Testeaza invertorul pentru a te asigura ca furnizeaza curentul la 220V necesar pentru echipamentele electrice.

Intretinerea si verificarea sistemului

Intretinerea periodica asigura eficienta si durabilitatea sistemului.

  • Curatarea panourilor: Curata panourile de praf si murdarie o data la cateva luni pentru a mentine performanta ridicata.
  • Verificarea conexiunilor: Inspecteaza periodic cablurile si conexiunile pentru a preveni problemele de uzura, mai ales in cazul montajului pe rulote, unde vibratiile sunt constante.

Montarea panourilor fotovoltaice pe casa sau rulota nu este doar o solutie practica, ci si una sustenabila, ce contribuie la reducerea facturii de energie si a amprentei de carbon. Urmeaza pasii acestui tutorial pentru a te bucura de energie curata si eficienta, fie in confortul locuintei tale, fie in calatoriile tale cu rulota. Pe pentrurulote.ro gasesti toate accesoriile de care ai nevoie pentru montajul panourilor fotovolaice. Click aici pentru ofertele noastre.

mail

Newsletter

Aboneaza-te aici pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Nu facem spam! Citeste politica noastra de confidentialitate pentru mai multe informatii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Conversati cu noi!
1
Buna ziua, Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe informatii!