Ce este un invertor auto și cum poate fi utilizat? 3 exemple utile

Invertor auto

O definiție simplă a unui invertor curent este următoarea: un dispozitiv modern care are drept rol principal transformarea curentului electric continuu în curent alternativ de 230V. În practica de zi cu zi, mai mult ca sigur că ați întâlnit deja produse de acest gen sub formă de invertor auto, invertor pentru sudură sau invertor de 12-220V. Avem nevoie de aceste dispozitive pentru a alimenta diferite dispozitive electronice în automobil sau rulotă sau a realiza diferite tipuri de sudură.

Invertor off-grid

Aceste modele de invertoare de curent funcționează ca un sistem independent. Ele sunt utilizate cu succes în mașini, rulote, în locuri fără surse de curent electric și necesită prezența bateriilor.

auto rulota

În multe situații, călătorim timp îndelungat cu autoturismul. Pe distanțe lungi, avem nevoie de anumite dispozitive electronice: telefon, tabletă, laptop, GPS, camera video, etc. Toate aceste lucruri nu pot funcționa fără ajutorul unei surse bune de curent alternativ. Bineînțeles, aceasta trebuie să fie capabilă să furnizeze curent electric de acest gen pentru toate produsele de care avem nevoie pe perioada călătoriilor noastre. Invertorul off-grid este ideal pentru aceste situatii. 

Cum alegem un invertor auto bun?

În prezent, în magazinele de specialitate există o mulțime de modele de invertoare auto de cea mai bună calitate. Ofertele sunt foarte generoase și produsele de foarte bună calitate. Dacă dețineți un autovehicul mic, atunci veți avea nevoie de un invertor de 12V. În cazul în care aveți o mașină de tonaj mare, atunci va trebui să vă îndreptați atenția către un produs compatibil cu aceasta, respectiv un invertor de 24V

Când mergeți la cumpărături, nu omiteți să precizați vânzătorului tipul de autovehicul pe care îl conduceți. Este important pentru alegerea produsului! Fiți atenți și la numărul de porturi, la prezența extra funcțiilor și la tipul de sistem de răcire. Modelele mai complexe cu preț mai ridicat sunt de preferat datorită timpului îndelungat de funcționare.

Panourile solare

Atenția sporită asupra oricărei metode moderne care ar putea reduce în mod semnificativ amprenta de carbon, precum și costurile din ce în ce mai greu de suportat ale curentului electric, au determinat multe persoane să își îndrepte atenția către cele mai recente modele de panouri solare. Bine proiectate și dimensionate, aceste dispozitive capabile să transforme într-un mod eficient energia solară în energie electrică, devin din ce în ce mai apreciate de oameni în zilele noastre.

panouri solare

Pentru funcționarea acestora, avem, de asemenea, nevoie de cel puțin un invertor. Invertoarele solare au capacitatea de a face cu succes conversia curentului continuu în curent alternativ. Acest gen de curent îl folosim noi, în condiții obișnuite, pentru alimentarea aparatelor electronice sau electrice din casă.

Așa cum era de așteptat, există mai multe modele de invertoare solare: invertoare stand alone, invertoare pe baterii și invertoare ce depind de rețea. Primele modele de invertor curent sunt utilizate pentru sisteme izolate și funcționează complet independent de rețeaua de curent electric. Cele care depind de rețea sunt concepute în așa fel încât să se oprească în mod automat dacă există întreruperi de alimentare cu curent electric în rețeaua respectivă. 

Fiecare model de invertor este capabil să facă față cu succes la variațiile de tensiune din rețea. Apoi, acestea trebuie să îndeplinească cu succes cerințele de funcționare ale multor categorii de consumatori. În cazul sistemelor fotovoltaice, acest dispozitiv va fi responsabil atât de calitatea curentului electric produs, cât și de siguranța acestuia.

Invertorul de sudură

Avem nevoie de un astfel de aparat atunci când vrem sa sudăm piese din metal. Rolul dispozitivului de acest gen este de a transforma curentul alternativ de la rețeaua electrică în curent continuu. Acest lucru se realizează prin coborârea tensiunii electrice și prin mărirea frecvenței și intensității curentului electric. Un invertor curent modern pentru sudură va produce un arc electric mult mai stabil decât un transformator clasic. 

Cu cât curentul electric va fi mai stabil, cu atât mai bună va fi calitatea sudurii respective, susțin specialiștii din domeniu. Există și dezavantaje ale acestor tipuri de invertoare. Spre exemplu, un invertor de sudură este mult mai fragil și se va defecta mult mai repede, comparativ cu un aparat de sudură clasic. Prețul este, de asemenea, mai ridicat. 

3 motive pentru care ar trebui să folosim un invertor

Cel mai important avantaj al unui astfel de dispozitiv este reducerea consumului de energie electrică. Ea devine esențială, mai ales în actuala conjunctură economică, în care prețurile utilităților au atins cote alarmante. De asemenea, nivelul vitezei motorului este esențial pentru un consum redus de curent electric. Un invertor performant va reuși cu succes întotdeauna să controleze motoarele electrice, determinând un consum mult mai scăzut de energie.

Eficiența reprezintă capacitatea acestui dispozitiv de a transforma efectiv curentul electric continuu în curent alternativ. Cu cât eficiența va fi mai bună, cu atât dispozitivele electronice și electrice vor funcționa mult mai bine, iar consumul de electricitate va fi mult mai redus. Din punctul de vedere al modului de instalare, acesta este foarte simplist. Un invertor curent nu va necesita niciodată un efort foarte mare pentru a fi instalat. 

Cum alegem modelul cel mai bun de invertor?

Este un lucru destul de complicat să facem o alegere foarte bună dacă suntem lipsiți de experiență și dacă ofertele sunt foarte generoase. Într-o astfel de situație, trebuie să punem toate întrebările necesare persoanelor din magazin și să aflăm caracteristicile tehnice ale produselor electrice pe care dorim să le folosim. 

Cele mai importante caracteristici sunt: producătorul, perioada de garanție pe care acesta o oferă și recenziile altor persoane care au cumpărat deja produse de acest gen.

Concluzionând, alegeți un magazin online în care sunt postate recenziile clienților sau pur și simplu, întrebați prietenii, colegii sau rudele care folosesc de ceva timp astfel de produse complexe.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

X
Conversati cu noi!
1
Buna ziua, Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe informatii!